Будистки плаж Васил Георгиев

ISBN:

Published:

Paperback

129 pages


Description

Будистки плаж  by  Васил Георгиев

Будистки плаж by Васил Георгиев
| Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, talking book, mp3, ZIP | 129 pages | ISBN: | 3.80 Mb

Прозата на Васил Георгиев предизвиква у читателя респект. От дебюта на Вергил Немчев с “Голямото глезене“ насам това е първият случай, в който виждаме автор без издадена досега книга, който да е толкова сигурен в нещата, които пише, с толкова добреMoreПрозата на Васил Георгиев предизвиква у читателя респект. От дебюта на Вергил Немчев с “Голямото глезене“ насам това е първият случай, в който виждаме автор без издадена досега книга, който да е толкова сигурен в нещата, които пише, с толкова добре преценено и балансирано самочувствие, който да е толкова разнообразен и в същото време да поддържа единството на собствения си стил, единството на своите белетристични решения.

Сигурно е, че имаме пред себе си автор с голям творчески потенциал.Как се противопоставя на инерцията на агресивния “действителен“ свят прозата от “Будистки плаж“? В текстовете на Васил Георгиев успешно съжителстват библейски пародийни реминисценции (“Ахасфер“), ретро-стилизации (“Цвета“), струпване на всевъзможни превозни средства (това е фокус в разказите “Някога“ и “Любов“), айсикю-кореспонденция, която се открива по следния елегантен начин: “Искаш ли да ти кажа нещо много тъжно“ (така започва разказът “Фрагменти от останалия живот“), множество нееднородни едно спрямо друго фантастични решения (например “Черният мъж“- “Варианти на падащо коте“- “Тръбите на Бога“), движещи се винаги на ръба на невъзможното повествователни маневри и обрати.“Будистки плаж” е не само успешен дебют и не просто възможна добра книга.

Ръкописът на Васил Георгиев е важна стъпка за развитието на българския къс разказ. В него се представя самото царство на късия разказ. Пространството “Където човек е свободен“.Борис МинковДокато четете Будистки плаж, можете да забравите не само че е книга на млад писател, но и че изобщо е на български автор. Ех, казвал съм си, къде ги дебютите на Филип Рот (с романа Сбогом, Колумб) и на Иън Макюън с разкази. Нямали са дори трийсет. И ето че сега постигам това спокойствие - не ме е срам, като чета български автор. Обикновено - не вярвам да не сте го изпитвали - прочитам няколко реда и се чувствам като дете, което си слага ръчичките пред очите при любовна сцена по телевизията.Пълния текст на рецензията на Йордан Ефтимов можете да прочетете тук:http://www.capital.bg/show.php?storyi...Линк към отзива на Милена Кирова във в.

Култура:http://www.kultura.bg/article.php?id=...Тук можете да прочетете интервю с автора пред сайта viewsofia.com:http://www.viewsofia.com/page.php?key...Линк към рецензия за книгата във в. Монитор:http://www.monitor.bg/article?id=188109Интервю с автора на Елена Пенева в dnes.bg:http://www.dnes.bg/goreshto/2009/06/0...Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Будистки плаж":


happybirthdayquoteshd.com

©2011-2015 | DMCA | Contact us